Zahrada

Časopis Zahrádkář - leden 2015

Lednové číslo Zahrádkáře nás hned v úvodu provede jednotlivými měsíci v doprovodu okrasných dřevin, reportáž představí pražskou zahradu bonsajisty Petra Herynka, který tvrdí, že Zahrady stárnou s námi a druhým dílem pokračuje inspirativní Trvalkový záhon všemi smysly.  V seriálu o trávníku jsme se dostali k Přeměně okrasného trávníku na květnatý, řez okrasných rostlin se věnuje Šácholanu neboli u nás velmi oblíbené magnólii. Nový seriál se bude v následujících číslech časopisu věnovat populárnímu pěstování bonsají – první díl je o Historii bonsají a tedy počátcích bonsají a klubu bonsajistů u nás.

Ovocná zahrada sice v tomto období částečně ještě odpočívá, přesto neuškodí si připomenout základní informace o Hnojení ovocných kultur. Následující článek s tématikou ovoce se zaměřil na Barevné mutace rubínu. A od ledna začínáme psát nový seriál pro vinaře i zájemce o révu vinnou – jako první rozebereme  Jakostní stupně vína.

    

Co je nutné či doporučené provést v lednu prozradí Lednové kalendárium zeleninové zahrady. A je-li možnost pěstovat vlastní zeleninu, je potřebné se připravit již teď na Založení zeleninové zahrádky. Na záhony v teplejších oblastech lze vysadit i Cukrový meloun nebo Novinky plodové zeleniny ze Smržic pro jaro 2015.

Aktuální informace O pesticidech na internetu lze nalézt na www.ukzuz.cz nebo také na rostlinolékařském portálu, s čím čtenáře seznamuje článek na stranách  44- 46. K hnojení zeleniny se ještě vrací příspěvek na téma Plodová zelenina.

Co ovlivňuje výskyt chorob a škůdcu rostlin se pokouší osvětlit rostlinolékař Jaroslav Rod. Dotazy čtenářů zodpovídá V. Větvička a JUDr. Koula upozorňuje na Nová pravidla aneb o kácení stromů. Zcela výjimečná akce se konala v závěru listopadu v Hradci Králové – I. sněm Českého zahrádkářského svazu, na kterém byl zvolen nový předseda svazu a republiková rada.

V Zahrádkářce, pravidelné příloze časopisu Zahrádkář, představí své kuchařské fantazie na téma Brambory autorka Pavlína Kinclová a čtenářům již známá J. F. Zatloukalová se věnuje Zimnímu menu.

Seznámit se můžete také s vítězi soutěže Zlatý recept Zahrádkářky. Na dvoustraně jejich recepty hodnotí šéfkuchař hotelu Esplanade Praha, pan Josef Žec.

Lednový  Zahrádkář vychází 23. prosince.

Informace o časopisu najdete na www.zahradkari.cz a na Facebooku!

Obsah Zahrádkáře

Rok krásných dřevin, Leden v okrasné zahradě, Zahrady stárnou s námi (reportáž), Bergénie, Trvalkový záhon pro všechny smysly II., Přeměna okrasného trávníku na květnatý (trávník 13), Budoucnost zahrádkových osad (rady a postřehy zahradního architekta), Historie bonsají (kouzlo bonsají), Šácholan.

Kalendárium prací v lednové ovocné zahradě, Hnojení ovocných kultur (ovocná zahrada od A do Z), Barevné mutace rubínu, Jakostní stupně vína (víno pod lupou).

Kalendárium prací v zeleninové zahradě, Založení zeleninové zahrádky, Cukrový meloun na záhonu, Nové plodové zeleniny ze Smržic, Leden (bylinky po celý rok), Plodová zelenina (hnojení zeleniny 4), O pesticidech na internetu, Co ovlivňuje výskyt chorob a škůdců rostlin, Proč nám loni tolik hnila jablka, Odpovídá rostlinolékař J. Rod, Vaše dotazy pro V. Větvičku, Lednový fejeton V. Větvičky, Meteorologická zahrádka A. Zárybnické, Nová pravidla aneb kácení stromů (zahrádkáři mezi paragrafy), První sněm ČZS, Krásné cizinky i nezvaní hosté (invazní rostliny), Křížovka.

Zahrádkářka

Brambory (kuchařské fantazie Pavlíny Kinclové), Zlatý recept Zahrádkářky, Zimní menu (menu podle Florentýny), Květiny z modelíny (udělejte si s dětmi), Vavřín (přírodní lékárna), Kaki (exotické ovoce).

Fotogalerie

ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ