Zahrada

JEZTE ČESKY – rok v naší kuchyni

V úterý 25. 9. 2012 byla v pražské Malostranské besedě představena nejnovější kniha z nakladatelství Smart Press. Přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé sezónní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Kniha je prošpikována reportážemi, které souvisejí se zpracovávanými tématy a surovinami.

 Autorky knihy Jana Vašáková (uprostřed) a Zdena Skokanová Němcová při křtu knihy s Olgou Formanovou z nakladatelství Smart Press (vpravo).

Autorky knihy  (zleva) - Zdena Skokanová Němcová a Jana Vašáková při křtu knihy.

 

Kmotry knihy byli například Ing. Jan Veleba, prezident Agrární komory, který řekl, že ke knize má dobrý vztah, protože delikatesy v ní popsané jsou vrcholem toho, na jehož začátku jsou česká pole a stáje. Další kmotr – specialista na výživu Petr Havlíček – se přiznal, že jeho první profesí, kterou ale nikdy nevykonával, byla profese zootechnika. Pochválil kromě receptů i reportáže, které ukazují jak složitá cesta je z pole, či nějakého chovu na talíř. Kniha je cenná i v tom, že je to kniha naše – lokální, že se vrací k naší tradiční kuchyni, a že recepty jsou upravené do moderního hávu, že můžeme jíst tradičně a zároveň zdravě. Z řady dalších kmotrů se zastavme ještě u slov šéfredaktorky časopisu Dieta Petry Lamschové: „Asi všichni milujeme knížky, já tedy moc, a jako dítě jsem milovala pohádky. Rozvíjely fantazii, představovala jsem si, co je za těmi příběhy. Myslím si, že kuchařky, a zvláště tato, je taková pohádková knížka pro dospělé.“

 Jan VelebaPetra Lamschová specialista na výživu Petr Havlíček

Ing. Jan Veleba, prezident Agrární komory České republiky, šéfredaktorka časopisu Dieta Petra Lamschová a specialista na výživu Petr Havlíček

 

Jana Vašáková poprvé upekla bábovku ve svých devíti letech a od té doby vlastně z kuchyně neodešla. „Neměli to se mnou doma vůbec jednoduché! Odmalička jsem si vybírala jen to zdravé a čerstvé. Tak trošku jsem všechny poučovala a už mi to zůstalo. Před jedenácti lety jsem nastoupila do vydavatelství, kde jsem se seznámila se Zdenou. Při dětech jsem absolvovala Školu výživy MAHRA spol. s r.o., psala o zdravém životním stylu, vařila pro časopisy, fotila, natáčela pro televizi a vydala svou první ilustrovanou knihu Míny a Týny Pohádkovou kuchařku. V současné době pracuji jako redaktorka časopisu Dieta,“ říká o sobě.

Fotografie v knize vytvořila Zdena Skokanová Němcová, kulinární redaktorka časopisu Žena a život a její kulinární přílohy Chuťovka. Přes deset let připravuje všechny produkce týkající se jídla a píše recepty. O sobě říká: „Už si ani nepamatuji, kdy se moje původní profese obrazové redaktorky proměnila na redaktorku kulinární. Když jsem vystudovala fotografii na FAMU, myslela jsem si, že budu umělkyně. A uvařit dobré jídlo je vlastně umění, takže se mi můj sen splnil. V této kuchařce jsem si s Janou Vašákovou s chutí užívala kromě vaření i postávání za fotoaparátem. Jsem tedy věčně hladový fotograf, který vaří s velkou vášní, chutí a odvahou zkoušet nové recepty a který všechno, než to sní, stihne také vyfotit,“

 

 

JEZTE ČESKY – rok v naší kuchyni

Česká kuchyně, to nejsou jen omáčky, knedlíky a jiná, složitě připravovaná či kalorická jídla. Jsou to především čerstvé sezónní suroviny a inspirace tradicemi – vždyť naše babičky vařily tak jednoduše, dobře a také levně! Kniha představuje nápadité recepty ze surovin, které jsou na našich zahrádkách či v obchodech dostupné v daném ročním období. Autorky vaří z brambor, které vyrostly na našich polích, z masa, které bylo odchováno na českých farmách, nebo z bylinek, které si samy vypěstovaly. Oprášily staré recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Neopomíjejí ani vánoční či velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Naučí vás také domácí marmelády, nanuky a sirupy. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky, z výlovu rybníka i z honu. Zavede vás do českých lesů, provede vás po vinicích a všechno, co na jejích stránkách najdete, si s obrovskou chutí uvaříte.

I když se autorky inspi­rovaly starými českými kuchařkami, nena­leznete v ní žádné výrazy jako „vraž tam kopu vajec a hroudu másla“. Těšit se může­te na jednoduché, chutné a sezónní recepty z čerstvých a lokálních surovin. Nejsou to profesionální kuchařky, proto neče­kejte desítky ingrediencí, které by se vám tak akorát doma kupily. Věří totiž, že v jedno­duchosti je krása a jídlo se musí hltat všemi smysly. Chtějí napravit to, že si česká kuchyně neprávem vysloužila špatnou pověst o nezdra­vém, hutném a složitém jídle. Tato kuchařka dokazuje pravý opak.

Ukázky najdete v sekci Recepty

 

Fotogalerie

ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ