Zahrada

Regionální kuchařka

Kuchařská kniha, která poctivě mapuje kuchyni regionů České republiky, nese podtitul Všechny chutě Čech, Moravy a Slezska. Autorkou knihy je Petra Pospěchová, která vystudovala sociologii. Odmala se motala v kuchyni a pomáhala, Dnes se věnuje gastronomii na plný úvazek.

 

 

 

Krajový a krajinný kontext gastronomie je ta nejlepší cesta, jak pochopit její kořeny. Jak přijít na to, proč jsou zrovna na Valašsku „trnky, zemňáky, špek a zelé živobytí celé“, proč jsou hanácké omáčky bohaté a proč se v jižních Čechách mohlo másla pořádně zakrajovat. Každý tuzemský region má recepty, které jsou jedinečné. Stačí se podívat třeba jen na sladkosti: v Podkrkonoší mají miletínské modlitbičky a hořické trubičky, na Chodsku ornamentální koláče z máslového těsta, na Valašsku frgále „hruščáky“, na Slovácku oskerušové perníčky...Jednotlivé regiony, to nejsou jenom samotné recepty, ale také souvislosti, z nichž kuchyně daného kraje vzešla.

 

Jednotlivé kapitoly přinášejí recepty z těchto oblastí: Brno, Haná, Horácko, Chodsko, Jižní Čechy, Krkonoše, Polabí, Praha, Slezsko, Slovácko, Sudety, Šumava, Valašsko

 

Jako ukázku jsme vybrali recept z Brněnska:

 

Smažený chřest

Málokterá delikatesa Českého království byla vyhlášená jako chřest z Ivančic. Pravidelné dodávky této zeleniny odtud putovaly až k císařskému dvoru ve Vídni. Po letech úpadku pěstování chřestu v této obci místní na tradici navazují. Pravidelně se zde konají slavnosti chřestu, kde se bílé oddenky podávají připravené na všemožné způsoby.

 

4 porce

 

½ kg bílého chřestu

2 vejce

100 g hladké mouky

100 g strouhanky

olej, sůl

 

Chřest očistíme od dřevnatých částí a uvaříme jej do poloměkka ve slané vodě – bude to trvat asi pět minut. Oddenky obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažíme v dostatečné vrstvě rozpáleného oleje dozlatova. Podáváme s lehkým salátem nebo bramborovou kaší, a také s ostřejším nožem, chřestová vlákna se příborovému noži nevzdávají nijak snadno.

 

 

Knihu vydalo nakladatelství Smart Press

Fotogalerie

ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ