Zahrada

Správná kuchařka s fantazií

Všichni dobře známe, když začnou dozrávat cukety, meruňky, rybíz nebo švestky. Najednou je té či oné zeleniny či ovoce plná kuchyně a teď co s tím, aby se to nepřejedlo a nezkazilo. „Vařte snadno, rychle, úsporně a jinak z obyčejných surovin!“ radí autorka Pavlína Kinclová, kuchařka s velkou fantazií. Kombinovala, zkoušela a připravila více než 100 jednoduchých receptů. Některé jsou klasická jídla v její vlastní úpravě, jiné jsou z rodinných archivů a velkou inspiraci si přivezla z cest po Středomoří. Vše na jejich přípravu koupíte bez problémů, ale nejlépe chutnají čerstvé ingredience přímo ze zahrádky.

Do kuchařky jsou zařazeny recepty s bramborami, citrony, cizrnou, česnekem, dýní, fazolemi, houbami, jablky, kukuřicí, květákem, lilkem, medem, meruňkami, mrkví, rajčaty, ricottou, špenátem, švestkami a zelím.

 

 

Nyní v zimě se hodí třeba jeden recept s česnekem:

 

Dip z pečených česneků

 

4 porce

 

3 celé paličky česneku

3 lžíce zakysané smetany

4 lžíce extra panenského olivového oleje

hrst velkolisté petržele

sůl

čerstvě mletý pepř

 

Dip z pečených česneků

 

Předehřejte troubu na 185 °C

Neloupané paličky česneku seřízněte, zakapejte olivovým olejem a osolte. Každou zabalte do alobalu a pečte v troubě 35-40 minut, dokud stroužky nejsou měkké. Zjistíte to jednoduše, pokud poodkryjete kousek alobalu a špejlí píchnete do středu jednoho ze stroužků.

Upečené česneky nechte chvilku vychladnout. Do misky vymačkejte nebo lžičkou vydlabejte stroužky ze slupky, rozmačkejte je vidličkou. Přidejte smetanu, olivový olej a nasekanou petrželku. Ochuťte solí a pepřem.

Dip je vynikající doplněk ke grilovanému masu nebo pečeným bramborám.

 

Vydala Euromedia Group k. s. – Ikar

 

Spravná kucharka s fantazií

Fotogalerie

ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ