Zahrada

Co s plevely? Snězte je!

Mezi plevelnými rostlinami je řada druhů, které jsou jedlé, obsahují velké množství vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek a jsou též léčivé.

Tak například kokoška pastuší tobolka (Capsella bursa pastoris) je jedno až dvouletá brukvovitá rostlina, která na zahrádkách patří k velmi běžným. Mladé listové růžice se před rozkvětem používají na saláty, zeleninová jídla nebo do tvarohu. Jsou jemné a chutnají jako řeřicha nebo rukola. Po odkvětu jsou trochu hořké. Květy a zelené tobolky slouží jako lahodná jedlá dekorace. Z drobných semen se dá připravit hořčice. Také kořeny se dají použít. Vyrývají se před rozkvětem, dokud jsou ještě měkké. Chutnají trochu po zázvoru.

 

 

 

 

 

                                                                

Také příbuzný penízek rolní (Thlaspi arvense) je možno konzumovat. Mladé listy a vrcholy výhonů jemně nasekané se používají od března do května jako přídavek do salátů a tvarohu. Mají lahodnou chuť podobnou hořčici. Květy se hodí jako jedlá dekorace kořenné chuti. Mladými, ještě měkkými šešulemi kořenné chuti se může obložit chleba s máslem.

 

 

 

 

 

Všudypřítomným plevelem je ptačinec žabinec (Stellaria media). Využít se dá celá nať, nejlepší je na jaře.  Vhodné jsou na saláty, do polévek, na zeleninová jídla i do léčivého čaje proti kašli. Chuť je oříšková a připomíná mladé palice kukuřice. Hodí se ke zmírnění chuti jiných, ostřeji chutnajících planých rostlin. Žabinec má vysoký obsah železa.

 

 

 

 

 

 

Hluchavka bílá (Lamium album) je rovněž hojná bylina. Mladé vrcholky výhonů sbírané před květem se hodí na saláty, polévky zeleninová jídla a nákypy. Listy mají začerstva trochu zatuchlou vůni, po povaření však chutnají lahodně. Obsahují hodně vitaminu A a bílkovin. Sladké květy se používají na čaj, k přípravě sirupů a k dekoraci jídel. Kořeny se dusí jako zelenina.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mochna husí (Potentilla anserina) je další běžnou rostlinou na zahradách. Mladé listy se sbírají na jaře na saláty, do polévek a zeleninových jídel. Mají lehce nakyslou chuť. Po odkvětu jsou však trpké. Listy jsou vhodné i na čaj, který se dříve používal při křečích v 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pěťour maloúborný (Galinsoga parviflora) je nepříjemný plevel zavlečený z Jižní Ameriky. Mladé listy, poupata i úbory lze používat na saláty, jako špenát a do polévek.  Čerstvá nať rozmixovaná se zeleninovou šťávou poskytuje osvěžující nápoj bohatý na důležité látky.břiše. Květy slouží jako jedlá dekorace. Hlízovité kořeny se vyrývají v září a říjnu. Podušené chutnají po mrkvi a pastináku.

 

 

 

 

 

 

 

Text a snímky jsme použili z publikace Jedlé rostliny v přírodě, kterou vydalo nakladatelství Euromedia Group k. s. – Knižní klub, více o knize také v sekci Literatura.

Fotogalerie

ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ