Zahrada

Jahody rostou skoro samy!

Jistě to také znáte. Koupíte si krabičku krásných jahod a při prvním kousnutí do skvostného plodu máte pocit, že jste okusili řepu. Zcela jiná chuť a vůně vás čeká u jahod pěstovaných v našich běžných podmínkách. Jahodník je rostlina velmi nenáročná a proto se vyplatí si ji na zahrádku určitě vysadit.

 

Termín výsadby

Jahody se vysazují obvykle od druhé poloviny srpna do konce první dekády září. To se týká především prostokořenné sadby. Pokud však máte předpěstované sazenice i s pěkným balem, nemusíte se bát výsadby i pozdější, třeba až do začátku října.

Příprava půdy

Jahodník se vysazuje zpravidla na dva až čtyři roky. Proto je nutné půdu dobře připravit. Pozemek hluboce zryjte a důkladně odplevelte. Rozhoďte kvalitní kompost (asi 7 kg na 1 m2) nebo uleželý hnůj. NIKDY nepoužívejte hnůj čerstvý. Dále přidejte draselné a fosforečné hnojivo (např. 50 g superfosfátu a 25 g síranu draselného na 1 m2). Hnojit lze také oblíbeným Cereritem či podobnými hnojivy, která se uvolňují postupně. Hnojíme na více let! Půdu je vhodné upravit, urovnat a nechat mírně slehnout.

Výsadba

Doporučujeme na urovnaný povrch natáhnout černou netkanou textílii, která nebrání prosakování vody, zálivce, přihnojování tekutými hnojivy apod., ale je prodyšná. Chrání jahodiště před zaplevelením a zrající jahody není nutné podkládat. Také slimákům a plísni se na takovém povrchu daří o něco méně. Navíc podzimní úklid a údržba  jsou snadnější, vzhledem k tomu, že šlahouny nekoření mezi matečné rostliny.

Netkaná textilie přec vytvořením orvorů pro výsadbuUpevnění textilie drátem

 

Spon jednotlivých rostlin může být různý.  Mezi řádky by asi neměl být menší rozestup než 40 cm, v řádku může být v podstatě stejný odstup. Využívají se i jiné možnosti (např. 60 x 20, 70–80 x 30), záleží také na vzrůstnosti odrůdy. Na nataženou textílii, kterou připevníte například skobami z drátu, latěmi či jiným způsobem si rozměřte a křídou vyznačte místa, kde vystřihnete otvory v podobě křížků.  Jamka pro sazenici by měla být asi 15 cm hluboká a stejně široká. Srdéčko sazenice nesmíte utopit! Kořeny lehce rozprostřete do stran. Neměly by být ohnuté obloukem nahoru. Nezbytná je vydatná zálivka, kterou opakujte podle potřeby do úplného ujmutí sazenic.

Věnujte pozornost výběru odrůdy. Na trhu jich je poměrně dost. Liší se velikostí plodů a jejich chutí, ale také odolností vůči chorobám a hlavně různou dobou zrání. Vhodnou kombinací si prodloužíte sklizeň.

 

Fotogalerie

ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ