Zahrada

Rajčata nejsou pouze červená

Rajčata nejsou populární pouze v Čechách, patří mezi nejoblíbenější zeleninu na zahrádkách všech kontinentů. Snad s výjimkou Antarktidy… Vzhled těch „super“ odrůd se ale oblast od oblasti mění. Zatímco u nás to jsou stále dvoj až trojkomorové kulaté plody o hmotnosti 80 – 100 gramů, směrem na jih se zvyšuje obliba masitých biftekových rajčat vážících 250 – 300 gramů.

 

Ve světě se stávají stále populárnější tzv. „heirloom varieties“ – tradiční, nebo krajové odrůdy. Jsou to odrůdy, které byly vyšlechtěny individuálním výběrem v určité oblasti, městečku, vesnici. Nezřídka jsou výsledkem předávání odrůdy z generace na generaci v jedné rodině. Najdeme zde odrůdy červené, ale i rajčata oranžová, žlutá, fialová, dokonce zelená či pruhovaná. Tvarem jsou hladká i žebernatá, kulatá i podlouhlá, velikostí od třešňových až po půlkilogramové obry. Co je na těchto odrůdách nejcennější, co měli naši předci na prvním místě, je vůně a chuť. Tradice těchto odrůd byla u nás ale násilně zpřetrhána a dnes je vytlačují moderní hybridy.

Tyto staré odrůdy se s nimi nemůžou měřit ve vyrovnanosti, výnosu nebo odolnosti k chorobám. Proto těžko projdou náročnými zkouškami při zapsání do Společného katalogu odrůd druhů zeleniny EU. Prodej krajových odrůd byl u nás až doposud prakticky nelegální a za hranicí zákona. Výhodu měli zahrádkáři v USA, kde za osivo zodpovídá výrobce a žádná registrace není nutná.

Máme pro vás ale novinku. V posledních letech se v Evropské unii podařilo prosadit pro staré a krajové odrůdy novou kategorii, možná trochu nesrozumitelně nazvanou „odrůdy pro pěstování za zvláštních podmínek“. V podstatě jde o „hobby odrůdy“ určené pouze pro distribuci v drobném balení. Staré odrůdy musí být pro zapsání do této kategorie registrovány, registrace je ale rychlejší a jednodušší.

K dnešnímu dni je v kategorii odrůd pro pěstování za zvláštních podmínek přes sto odrůd rajčat. A stále přibývají nová.

 

Víte, která odrůda patří v rámci skupiny „heirloom“ v Americe k nejoblíbenějším? Snad ve všech katalozích se objevuje jedno známé jméno – STUPICE. Tamní pěstitelé ale o této české odrůdě neví téměř nic. Nevědí, jestli je to odrůda bulharská nebo ukrajinská, nevědí, jak se název správně vyslovuje. Ví jenom, že je to rajče dobré.

V čem je kouzlo odrůdy STUPICKÉ POLNÍ RANÉ? Plody jsou menší ale šťavnaté, vyvážené a chutné. Ale hlavně - je to snad nejranější tyčkové rajče v sortimentu. Typem je STUPICKÉ poloinderteminantní odrůda vhodná především do okrajových oblastí. Doporučujeme vést na 2 až 3 výhony s ukončením hlavního výhonu nad 4. – 6. vijanem.

 

ANANAS – žlutooranžové biftekové rajče s růžově zabarveným středem. Chutná a oblíbená klasika mezi „heirloom“ rajčaty.

 

 

ANDINE CORNUE – velice výnosné a chutné „paprikové“ rajče s nízkým obsahem šťávy. Výborné na omáčky, pasty i k sušení. Odrůda má někdy na vrchní straně plodu „žluté líčko“. Na rozdíl od jiných rajčat s límcem je toto žluté zbarvení jenom povrchové a dužina pod slupkou je jasně červená.

 

 

GREEN ZEBRA – rajče na povrchu zelené se žlutými pruhy v době dozrávání. Zelená dužina s jemnou citrónovou příchutí.

 

 

 BROWN BERRY – hnědé třešňové rajče s vyváženou, typicky rajčatovou chutí. V našich pokusech jedno z mála rajčat, které dozrávají do pozdního podzimu, i při hlubokých poklesech nočních teplot.

 

 

ORANGE BERRY – oranžové a chutné třešňové rajče.

 

 

SNOW BERRY – žlutě zbarvená sestra předchozích, s netradiční smetanově bílou dužinou.

 

 

BLACK KRYM (NOIRE DE CRIMEE) – další klasika, tmavočervený až hnědý vícekomorový plod.

 

 

VINTAGE WINE – biftekové rajče, masité, na povrchu oranžově pruhované plody. Lahodná dužina, málo semen.

 

 

ORANGE QUEEN – jasně oranžová odrůda s kulatými plody standardní velikosti.

 

 

SUMER CIDER – náš favorit v pokusech posledních dvou let. Plod je větší, vícekomorový, na povrchu oranžový. Dužina je sytě oranžová, lahodné máslové koenzistence, vyvážené a velice intensivní rajčatové chuti.

 

 

PURPLE CALBASH – biftekové rajče s temně hnědou až fialovou barvou slupky. Dužina na řezu je tmavá, šťavnatá a lahodná.

 

 

STRIPED STUFFER - silně žebernaté, téměř hranaté plody mají silnou stěnu, minimum šťávy a jádřinec pouze uprostřed plodu. Pro tvar jádřince bývá tato odrůda označována i jako "jahodové rajče". Plody jsou výborné na zapékání. Odstraňte vršek plodu, vyberte jádřinec a plod naplňte sýrem, masem, nebo jogurtovou nádivkou s bylinkami. Dejte zapéct.

 

Podle podkladů www.dobrasemena.cz

Fotogalerie

ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ