Zahrada

Tykve, dýně

 

Navštívili jsme tradiční výstavu dýní v Botanické zahradě hl. m. Prahy. Bývá každoročně věnována spíše pestrému sortimentu okrasných tykví a tykviček. Letošní zaměření je spíše kulinářské. Seznámíte se zde s běžnými i méně často pěstovanými druhy a odrůdami tykví používaných v kuchyni a navíc zde získáte i zajímavé recepty.

výstava dýní

 Výstavu můžete navštívit ještě do 21. 10. denně od 9 do 17 h.

 

Zde je malá ochutnávka:

Tykev obecná zvaná špagetová (Cucurbita pepo con. giromonticina) obsahuje uvnitř vláknitou dužninu po uvaření připomínající špagety. Válcovité až oválné plody jsou zelené až žluté, využívají se v kuchyni i pro krmení.

špagetová tykev

Patison čili tykev obecná Cucurbita pepo var. clypeata má diskovitý tvar plodu, ale jinak vyžaduje stejné podmínky jako ostatní tykve. Patisony se pěstují nejčastěji s bílými plody, ale v poslední době můžeme na zahrádkách vidět i plody zelené, žluté nebo oranžové. Slupka je poměrně pevná, dřevnatějící, což umožňuje dlouhé skladování. Nejlepší je mladé plody naložit jako okurky nebo zpracovat podobně jako cukety.

patison

Tykev muškátová (Cucurbita moschata) pochází z Jižní Ameriky. Plody jsou podlouhlé, ve zralosti okrové, až 50 cm dlouhé. Dužnina je zpočátku žlutá, máslovoořechová, v době plné zralosti až oranžová. Obsahuje karoteny, cukry, minerální látky a vitamin C. Hodí se pro konzervaci i do salátů.

tykev muškátová

Lagenárie (Lagenária siceraria) nebo také indická okurka či kalabasa je zřejmě původu asijského nebo afrického. Existuje řada odrůd lišících se velikostí a tvarem plodů od drobných hruštiček přes velké baňky až po dlouhé rovné či různě stočené plody, někdy s baňkovitým zakončením, zelené, někdy skvrnité. Od tykví lagenárii bezpečně rozeznáte podle květů. Lagenárie kvete bíle, tykve vždy žlutě. Plody lagenárie sloužily a dosud mnohde slouží jako nádoby na vodu, dekorativní nádoby nebo hudební nástroje. Dnes je můžeme vidět často v čajovnách, kde se v nich podává maté.

lagenárie

Hokkaidó je dýně mimořádně bohatá na vitaminy a další obsahové látky, především karoten, vitamin B a C. Významný je také obsah minerálních látek, sacharidů a vlákniny. Jde o plazivou rostlinu s menšími kulatými nebo mírně zploštělými plody, nejčastěji sytě oranžovými. Pochází z Asie, ale dnes zdomácněla i v Americe a pěstuje se po celém světě. Uvádí se, že pomáhá při onemocněních slinivky, sleziny, ledvin a při žaludečních i srdečních potížích. Má rovněž účinky detoxikační.

hokkaidó

Tykev olejná (Cucurbita pepo var. oleifera) vznikla mutací z běžné tykve obecné. Její semena jsou označovaná jako bezeslupká, protože jejich osemení nedřevnatí. Proto je možné je chroupat jako oříšky bez loupání. Olej z nich lisovaný je považovaný za mimořádně zdravý – působí na krevní oběh a žlázy s vnitřní sekrecí. Obsahuje řadu minerálních látek, z nichž je ceněn hlavně zinek, dále obsahuje například vitaminy skupiny B, vit. D a E.

A ještě několik z mnoha receptů, které na návštěvníky čekají:

recept1

U posledního receptu si dovolíme doporučit místo vaření ve vývaru upečení dýně nakrájené na větší kousky a pak, pokud ji mírně vychladlou nesníte hned z pekáče, teprve rozmixovat a dále dochutit.

Fotogalerie

ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ