Zahrada

Vypěstujte si vlastní chřest

ChřestV části našich stránek, kde zveřejňujeme různé recepty na zpracování „plodů“ ze zahrádky se objevují i recepty na zpracování chřestu. Opravdu kvalitní chřest je jenom ten úplně čerstvý. Pokud jej nekoupíte na farmářském trhu přímo od pěstitele, těžko se ke kvalitním výhonkům chřestu dostanete. Výhonky musí být pevné a při ohnutí musí snadno prasknout. Pokud jsou gumové nebo se již hlavičky otevírají, chřest není čerstvý. Někdy mohou být na řezu i plesnivé!

Vypěstujte si chřest na své zahrádce. Pěstování chřestu je snadnější, než pěstování kterékoliv jiné zeleniny. Jedná se o trvalku, která při pečlivém založení záhonu plodí třeba 20 let. Pro rodinu postačí přibližně pět rostlin.

Sazenice můžete zakoupit u zahradníka nebo si je vypěstovat ze semen, která nabízejí semenářské firmy

 

 

 

 

 

 

Založení záhonu

- Vyberte vhodné místo. Mějte na paměti, že chřest potřebuje spíše propustnější půdy.

- Vykopejte rýhu hlubokou nejméně 0,5 m a stejně tolik širokou.

-  Na dno rýhy dejte vrstvu uleželého hnoje, tu zasypte vrstvičkou dobrého kompostu, opět dejte vrstvu hnoje a kompostu.

- Asi 20-25 cm pod okrajem rýhy ukončete vrstvení a do poslední vrstvičky, kterou tvoří kompost, vysaďte sazenice chřestu

- Sázejte je asi 30-40 cm od sebe. Pečlivě rozprostřete kořeny a dejte pozor, aby jejich konce nesměřovaly vzhůru.

-  Zasypte směsí půdy, kterou jste z rýhy vykopali, a kompostu.

 

Chřestové výhony se začínají sklízet až u tříletých rostlin. První sklizeň je jen krátkodobá (asi dva týdny), abyste rostlinu příliš nevyčerpali. Od čtvrtého roku již sklízejte narůstající výhony přibližně od poloviny dubna do poloviny června. Pak nechte rostliny vyrůst, aby načerpaly opět sílu pro další sklizeň v příští sezóně.

 

Bílý nebo zelený

Chřest se pěstuje jako bílý nebo zelený. Záleží na tom, zda výhony budete pečlivě zakrývat nebo je necháte zezelenat. Bílé výhonky jsou křehčí a jemnější, zelené obsahují více biologicky aktivních látek díky chlorofylu. Pro pěstování zeleného chřestu se někdy využívají odrůdy, které jsou jemnější.

Chřest se bělí zakrýváním různými nádobami, černou fólií nebo nahrnováním půdy.

Chřest se sklízí ostrým nožem. Zelený odříznutím u země, bílý po odkrytí nebo rozhrábnutí
 hrůbku. Před spotřebou se musí spodní dřevnatá část odříznout a pak oškrabat škrabkou na brambory nebo nožem. Špičku neoškrabávejte, je velmi jemná. Vaří se jen několik minut, nejlépe nastojato ve svazečku.

 

 

Na samičích rostlinách koncem léta dozrávají dekorativní červené plody

Fotogalerie

ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ