Zahrada

Závěrečná sklizeň cibule

V září sklízíme cibuli vypěstovanou z výsevů. Nejdřív ji opatrně v řádcích podebereme rycími vidlemi. Kořeny se poruší, nať začne zavadat a cibule se postupně zatáhne. Dáváme pozor, abychom po nati nešlapali. Zhmoždění poškozuje současně kořenový krček, který  se pak snadno stane vstupní bránu hnilob. Poté proschlou cibuli opatrně z řádků vyjmeme, aby se neporušila a i s natí svážeme do malých svazků, které necháme na suchém vzdušném místě doschnout. Můžeme ji také rozložit na lísky nebo sítě. Nenecháváme ji tedy dosychat ležící na záhoně, jak se to dělá u cibule v létě.  Správně vysušenou cibuli lze dlouho skladovat. A tu, kterou jsme při sklizni poškodili, dáme na okamžitou spotřebu do kuchyně. 

Fotogalerie

ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ