Zahrada

Znáte křen Wasabi?

Zřejmě každý se již setkal s tímto názvem v souvislosti s japonskou pálivou delikatesou zelenavé barvy a někteří ji i ochutnali jako kořenící přílohu k sushi nebo sashimi. Podívejme se, jak tato rostlina vypadá a kdo má zájem, může ji i pěstovat. Jsou zahradníci, kteří ji u nás již nabízejí. Sami si pak můžeme připravit opravdové wasabi, protože...

Není wasabi jako wasabi

Málokdo ví, že většina restaurací podává místo skutečného wasabi jen náhražku, vzhledem k vysoké ceně opravdového japonského křenu wasabi. V japonštině se náhražka jmenuje "seiyó wasabi ", což je označení pro tzv. západní wasabi, neboli u nás známý obyčejný křen selský (Armoracia rusticana). Ten je najemno rozmixovaný a pro ostrost se přidává hořčice, pro barvu potravinářská barviva nebo kurkuma, gardénie či světlice. Výsledkem je cosi, co barvou vzdáleně připomíná originál, ale chutí ani náhodou. To však většina Evropanů nepozná. Pokud si tuto pastu kupujete, opravdu dobře si přečtěte složení...

Pravé wasabi

Je to najemno nastrouhaný oddenek v Japonsku rostoucí byliny Wasabia japonica (syn. Eutrema wasabi), která stejně jako náš křen patří do čeledi brukvovitých (Brasicaceae). Je asi 20-30 cm vysoká, má větší srdčité listy vyrůstající ze silného oddenku. Květy jsou bílé a drobné. V přírodě roste v podrostu stromů a keřů, podél břehů potoků a říček, zejména v chladnějších podhorských oblastech a u pobřeží. V těchto lokalitách jí kořeny omývá studená voda (12-15 °C) a teplota vzduchu se pohybuje od 8 do 18 °C.

 Listy rostliny Wasabia japonica

Wasabi jako pokojová rostlina

Wasabia je, co se týká mrazuvzdornosti, zařazena do zóny 8, což jsou teploty od -6 do -12 °C. Teoreticky by tedy u nás mohla přezimovat v mírnějších oblastech a za vydatné zimní přikrývky. Mohli bychom ji pěstovat jako trvalku poblíž rybníčků, potůčků a ve vlhké zemině. Toto ale není dostatečně vyzkoušeno. Pokud se o to pokusíte, je třeba počítat s možným rizikem.

Vyzkoušeno je ale pěstování wasabi v květináči jako přenosná rostlina. Umístíme ji od jara do podzimu na zahradu, lodžii apod. Je důležité, aby bylo stanoviště stinné, případně osvětlené pouze ranním nebo večerním sluncem. Přímé polední slunce rostlině neprospívá. Půda by měla být humózní, výživná a stále vlhká. Květináč může stát i v misce s vodou nebo jej lze umístit na okraj zahradního potoka. V létě, kdy se u nás teploty pohybují nad 20 °C, Wasabia roste pomaleji a její listy jsou menší.

Na podzim přeneseme květináč do bytu nebo zimní zahrady. Ideální teplota je v rozmezí  8-18 °C. Na rozdíl od většiny přenosných rostlin, u kterých v této době nastává období vegetačního klidu, u Wasabie je tomu naopak. Díky nízkým teplotám a menší intenzitě světla, blížící se hodnotami optimu v její domovině, začne růst bujně, tvoří pěkné, velké listy a přirůstají oddenky. Půdu udržujeme stále vlhkou, vhodné je přihnojování.

Wasabi v kuchyni

Oddenek wasabi odřízneme i s listovou částí. Listy i s řapíky lze také konzumovat, např. je přidat do zeleninových salátů nebo použít jako kořenicí přílohu k masu. Lze je naložit do slaného nálevu nebo sojové omáčky. Mladší listy jsou jemnější, chutnají podobně jako řeřicha, starší listy mají výraznou, ostrou křenovou chuť.

Oddenek rostliny Wasabia japonica

Odlistěný oddenek omyjeme a nastrouháme. Připravíme vždy jen takové množství, které ihned zkonzumujeme. Z nastrouhaného oddenku se rychle uvolňují aromatické látky a po 10- 15 minutách ztratí část své chuti. Pokud nepoužijeme celý oddenek, zbytek uchováme zabalený ve fólii a uložený v chladničce podobně jako obyčejný křen. Můžeme také spodní část ponořit do nádobky s vodou.

Na strouhání wasabi v Japonsku používají speciální struhadlo ze žraločí kůže, které svojí strukturou vytvoří z oddenku spíše krémovou hmotu. My se spokojíme s keramickým nebo kovovým, ale vždy velmi jemným, aby vznikla krémová hmota světle zelené barvy a velmi ostré chuti. Ta v ústech nezůstává déle, jako je tomu u feferonek. Pak už nezbývá, než tzv. "Oroshi Hon wasabi" (tedy pravé wasabi) přidat k pokrmům a servírovat.
Wasabi je samozřejmě vhodné k sushi, sashimi, soba nudlím atd., výborné je v kombinaci ze sójovou omáčkou. Kromě čerstvého se používá také jako nakládané, sušené, do omáček a dresinků. Pro milovníky pikantního míchaného nápoje " Bloody Mary ", může být zpestřením přidání wasabi místo pepře, je to opravdová chuťovka.

Wasabi léčivé

Wasabia byla rovněž podrobena pečlivým zkoumáním z hlediska obsažených látek a jejich léčivých účinků. Obsahuje glukosinoláty, které se žvýkáním v ústech štěpí na isothiokyanáty, které jsou účinné při prevenci různých druhů rakoviny a zpomalují nebo zastavují toxické účinky při klasické léčbě rakoviny ozařováním a chemoterapií. Posilují imunitní systém, působí jako antioxidant. Zanedbatelné není ani použití wasabi jako přírodního antibiotika, které potlačuje růst některých bakterií, kvasinek a plísní. Byla prokázána antibakteriální schopnost proti Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Heliobacterium pylori. Díky inhibičnímu účinku na Streptococcus mutans, se zvažuje používání výtažků z wasabi do zubních past a ústních vod.

Látky obsažené v rostlině působí jako antikoagulant, mohou být používány k prevenci mozkových příhod a infarktu, brání osteoporóze. Je zřejmé, že v budoucnu nebude wasabi známo pouze jako delikatesa pro gurmány, ale také jako léčivá rostlina.

Závěrem

Wasabia japonica je v Japonsku známa a pěstována přibližně od 10. století. Již v dávné minulosti poznali místní obyvatelé, že je tuto rostlinu možné používat v léčitelství i v kuchyni a velmi si jí vážili. Od té doby je hojně pěstována. Přesto poptávka převyšuje nabídku a prodejní ceny jsou velmi vysoké. Je to dáno specifickými požadavky rostliny na stanoviště a klima, takže ji nelze pěstovat kdekoliv.

Článek o Wasabi pro vás připravilo Zahradnictví Krulichovi.

Fotogalerie

ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ