Zahrada

Bavorský bramborový salát s podbělem

Bavorský bramborový salát s podbělem

Objev bramborového salátu bez majonézy byl pro mne po pádu železné opony velkým kulinárním prozřením. Do naší rodinné kuchyně ho přivezla tetička, která kdysi emigrovala a pak si potřebovala vynahradit léta odloučení. Jídali jsme ho od ní často. Dodnes jej považuji za jeden z nejvydařenějších receptů bavorské kuchyně, která je pro mne ale jinak příliš robustní.

 

Pro 4 osoby

4 velké brambory

1 až 2 červené cibule

(dle velikosti)

50 g podbělu

1 lžíce vinného

nebo jablečného octa

1 kávová lžička hrubé hořčice

sůl a pepř dle chuti

 

 

 

Postup

Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Následně je oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na velmi tenká kolečka. Ocet promíchejte s hořčicí, solí a pepřem a nalijte na brambory s cibulí. Opatrně salát promíchejte, aby se brambory obalily zálivkou, ale nerozpadly na kaši. Nechte alespoň hodinu odležet, nejlépe v lednici. Těsně před podáváním ozdobte salát květy podbělu.

Jemné vláčné brambory příjemně kontrastují s pevnými květenstvími podbělu. Čerstvé jarní květy jsou křehké, můžete je použít i s delšími kousky stonků.

 

Na obrázku je podběl lékařský a řebříček obecný

 

Recept jsme vybrali z knihy Květinová kuchařka - Jedlé kvítí a býlí na vaření a zdobení, kterou vydal Smart Press

Fotogalerie

ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ