Zahrada

Domažlické posvícenské koláče

Hovoříme-li o Chodech a jejich dobrotách, je jedna, na kterou nemůžeme zapomenout. Patří k Chodům stejně jako čakan. Je to chodský koláč. Recept jsme si vypůjčili z knihy Chodská kuchyně od Jaroslava Vašáka, kterou vydala Euromedia Group k. s. Ikar

 

 

Domažlické posvícenské koláče

Na těsto: 1 kg polohrubé mouky • 3 žloutky • 250 g másla (nebo Hery) • 10 g soli • 200 g moučkového cukru • 60 g droždí • 6 žloutků • 1 sáček vanilkového cukru • 1 lžíce tuzemáku • 400 ml vlažného mléka

Na makovou kaši: 100 g máku • mléko • 1 lžíce medu • 2 lžíce cukru • tlučený hřebíček o vanilkový cukr

Na tvarohovou náplň: 1,5 kg tvarohu • 4 žloutky • sníh ze 4 bílků • cca 200 g moučkového cukru • 5 lžic tuzemáku • 50 g másla

Na zdobení a posypání: mandlové lupínky • cukr • vanilkový cukr • hrozinky namočené v tuzemáku • kysaná smetana

 

Droždí necháme vzejít v trošce vlažného mléka s kostkou cukru. Rozpuštěný tuk zchlazený mlékem vlijeme do misky, v níž jsme pře­dem smíchali mouku, žloutky a všechny suché přísady. Po přidání kvásku zaděláme ne příliš tuhé těsto. Velkou vařečkou těsto propra­cujeme, až je lesklé a na povrchu se tvoří drobné bublinky. Pak mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě alespoň 2 ho­diny kynout. V místnosti má být přibližně 25 °C. Vykynuté těsto roz­dělíme na připravená papírová kola (viz níže) v malých 120-130 g bocháncích. Ty vymačkáme od středu k okrajům rukama nebo zvláštním válečkem, ne však až na samý okraj papírových kol. Nej­prve potřeme okraje koláčů rozšlehaným vajíčkem. Pak na prostře­dek navršíme dvě lžíce připraveného tvarohu a rozetřeme jej po celé ploše koláče. Uhlazený povrch merhujeme povidlovými ornamenty a makovou kaší. Mák i povidla naplníme odděleně do dvou polyety­lenových sáčků s otvorem nejvíce 0,5 mm po odstřiženém rohu. Na­konec koláč vyzdobíme mandlovými lupínky a hrozinkami namoče­nými v tuzemáku. Z uvedených množství vytvoříme 12-14 koláčů, které pečeme na plechu po dvojicích dorůžova v dobře vyhřáté trou­bě. Hotové koláče polijeme ještě za tepla a po celé ploše hustou za-kysanou smetanou. Hned pak je pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou. Právě smetana s cukrem vytvoří na koláči sladkou vrst­vu, která jej udrží dlouho vláčný.

Během kynutí těsta si připravíme zdobení a kola vystřižená z máslového papíru, která potřeme rozpuštěným tukem nebo sádlem. Na předkreslení střihu nemusíme mít kružítko, postačí obkreslit mělký talíř. Švestková povidla na merhování okořeníme skořicí. Jsou-li hustá, zředíme je horkou vodou a podle chuti osla­díme. Pěkné zdobení je pro chodské koláče typické.

Maková kaše: Jemně umletý mák uvaříme s mlékem, medem a cukrem na kaši, kterou okořeníme tlučeným hřebíčkem a vanil­kovým cukrem. Je-li kaše řídká, můžeme ještě přidat rozdrcené piškoty.

Tvarohová náplň: Do tvarohu přidáme žloutky a sníh, moučko­vý cukr, tuzemák, smetanu a máslo. Tvaroh by neměl být příliš hustý.

Pro chodské koláče je příznačné pěkné zdobení a žádoucí je zdobení hrozinkami a mandlovými lupínky. Připravíme si proto rovněž oloupané mandle nakrájené na lupínky, hrozinky namo­čené v tuzemáku a také směs vanilkového a moučkového cukru na posypání.

Fotogalerie

ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ