Zahrada

Jablečný štrůdl z taženého těsta s rumovou strouhankou

Trvalo mi docela dlouho, než jsem se dopracoval k tomuto receptu. V učení jsem zkoušel několik různých receptů, pak jsem je dal dohromady a udělal z nich dle mého mínění jeden nejlepší. Místo domácího těsta se dá také použít listové těsto, ale pak už to nebude „ten pravý“.

 

 

 

Tažené těsto

400 g hladké mouky (a navíc mouka na vyválení)

1 vejce

3 lžíce slunečnicového oleje

50-100 ml vody, dle potřeby

špetka soli, lžička octa

1 vejce na potření

 

Na pracovní desce nebo na válu uděláme kopeček z mouky a uprostřed hloubíme prsty důlek. Do něj vyklepneme vejce, přidáme ocet, vodu, sůl a olej. Pomalinku ze stran zapracováváme mouku (nejlépe to jde špachtlí, kterou mouku přihrnujeme do tekuté směsi), až máme krásně hladké těsto. Pokud je těsto moc tvrdé, přidáme ještě trochu vody.

Z těsta vytvarujeme bochánek, potřeme ho kapkou oleje a přikryté necháme minimálně hodinu odpočinout v chladu. Zatímco těsto odpočívá, připravíme si směs na náplň.

Pracovní plochu poprášíme hladkou moukou a těsto nejprve vyválíme válečkem, jak nejvíce to jde. Těstu se říká tažené, protože teď by se ještě opatrně po všech stranách mělo vytáhnout rukama tak, aby bylo co nejtenčí, když jsme těsto chystali v učení, muselo se dát skrze něj číst noviny!

Na tence vytažené těsto rozložíme jablečnou směs a těsto opatrné zarolujeme. Na koncích rolky těsto ohneme, a štrůdl tak po stranách uzavřeme, aby směs nevypadla.

Dáme na pečicí papír na plech a potřeme vyšlehaným vejcem. Pečeme cca 50 minut v troubě předehřáté na 170 °C dozlatova.

 

Jablečná směs

4 velká jablka, 2 lžíce rozinek, 3 skořicové cukry,

šťáva z půlky citronu, 2 lžíce másla, 2 lžíce cukru,

5 lžic strouhanky, 2 lžíce rum

 

Jablka nejprve oloupeme a zbavíme jádřince. Pak je nakrájíme na čtvrtky a poté na jemné plátky. Vložíme do misky a přidáme rozinky, skořicový cukr a zakápneme citronovou šťávou. Důkladně promícháme.

V pánvičce rozpustíme máslo a s cukrem promícháme. Přidáme strouhanku, smícháme a lehce orestujeme. Strouhanka by měla být lehoulince dozlatova. Zakápneme rumem a necháme vychladnout.

Poté smícháme s jablky. Strouhanková směs se postará o to, že hmota se krásně spojí, navíc nasaje při pečení šťávu, která vytéká z jablek. Díky tomu bude riziko, že nám těsto praskne, jenom minimální.

 

Z knihy Svět na pánvi aneb Cesta k šéfkuchařské čepici, kterou vydalo nakladatelství Smart Press 2012.

 

Více o knize a autorovi najdete v části Literatura

Fotogalerie

ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ