Zahrada

Jak se na Chodsku vařilo - Recepty z brambor

Od Kolumbových dob (1451-1506) uběhlo hodně vody, než dosáhly brambory (erteple, kobzole, zemčata, zemáky, zemní jabl­ka) významu, jaký jim náleží, a můžeme za to poděkovat také cí­sařovně Marii Terezii, která nařídila brambory pěstovat a konzu­movat, aby zastavila hladomor. Naše hospodyňky si uměly s touto všestrannou potravinou poradit velmi dobře, o čemž svědčí množství úžasných receptů.

 

 

Co se vařilo na Chodsku v jednotlivých dnech

„V pondělí to byly bandury se šlupkama vařený, na to se osvědčily flekáče a žampiony, popelky rozmarýny sou na chuť eště fajno­vější, tak ty se jely v neděli, a hdyž k nám něhdo přišel, v outerý sme semizdá ďály Sejkovy, ty byly zas nejlepčí z bónů a z těch prejskejch bandor, ve středu sme ďály bandorky, ten byl tuze nejlepčí z bonů a růžáků, těch musíte opravdu zasázet kale, protože s čer­veným zelím je to moc fajnový jílo. A v pátek sme měli kucmoch, ten je nejlepčí ze žlutejch žampionů. V sobotu se dělá žid se škvarkama z velkejch maďarek, ten se moch jíst i studenej, v neděli pak byla k vobědu křenouka s růžovejma rohlíčkama, kerý byly překopnutý a nikdo je nechtěl na terhu koupit."

 

Vyzkoušejte některé recepty

 

Babucha

1 kg brambor • 2 cibule • 2 vejce • sůl • sádlo • 1 lžíce hladké mouky • máslo na potření

Oloupané, syrové brambory nastrouháme na jemném struha­dle. Na troše sádla zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli, vlijeme do nastrouhaných brambor, osolíme, přidáme vejce, mouku a pečlivě zamícháme. Plech z vyššími okraji vymažeme polotuhým máslem, vlijeme do něj směs a pečeme asi 40 minut (až začnou hnědnout okraje). Horkou babuchu potřeme syro­vým máslem, nakrájíme na kostky a podáváme jako samostat­ný pokrm.

 

Báč ze zelí

1/2 středně velké hlávky zelí • 4 vejce • 1 l mléka • 400 g hladké mouky sůl • pepř • tuk (nejlépe sádlo) na vymazání plechu

Z vajec, mléka a mouky připravíme hladké těsto, které osolíme a opepříme. Do dvou hlubokých plechů dostatečně vymazaných sádlem po celé ploše rovnoměrně navrstvíme nastrouhané zelí, zalijeme těstem a dáme péct do vyhřáté trouby. Hotový báč na­krájíme na čtverečky 10 x 10 cm a podáváme s mlékem nebo zele­ninovým salátem.

 

Bavorské brambory

Horké propasírované brambory • tvaroh • jogurt • nasekané mandle • jemně nakrájená cibule • olej • mletý pepř • sůl

Všechny suroviny kromě mandlí smícháme s bramborami, směs dáme do vymazané nádoby, povrch potřeme olejem a pečeme asi 30 minut při teplotě 180 °C. Ke konci pečení posypeme mandle­mi a zapečeme.

 

Bramborové preclíky

200 g brambor • 200 g polohrubé mouky • sůl • špetka kypřícího prášku • 1 lžíce mléka • tuk na vymazání plechu • vejce na potření •mák

Vychladlé uvařené brambory nastrouháme, přidáme mouku, sůl, prášek do pečiva a mléko. Vypracujeme těsto a vytvarujeme z ně­ho váleček, který nakrájíme na stejně velké kousky. Z těch pak tvoříme preclíčky, které potřeme vejcem, omočíme pomazanou stranou v máku a upečeme na plechu v troubě dokřupava.

 

Bramborové tyčinky

250 g vařených oloupaných brambor •1 vejce • 1 žloutek • 250 g hladké mouky • špetka kypřicího prášku do pečiva • olej na smažení • hrubá sůl • kmín • sezamové semínko na posypání

Brambory nastrouháme. Všechny suroviny zpracujeme v těsto. Příliš je nepropracujeme, protože by bylo mazlavé. Těsto vyválí­me na placku o síle 5 mm. Z těsta nakrájíme rádýlkem tyčinky, které potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubou solí, kmí­nem nebo sezamovým semínkem. Tyčinky přeneseme na plech

 

Bramborový toč

1,5 kg brambor • 250 ml kysaného mléka nebo podmáslí • 100 g hladké mouky 1 vejce • sůl • máslo na omaštění

Brambory oloupeme, omyjeme a najemno nastrouháme. Vodu z nich můžeme slít. Přidáme kysané mléko (podmáslí), sůl, vejce, mouku a smísíme v těsto, které by mělo být husté jako těsto na lí­vance. Připravíme si plech s nízkým okrajem a vyložíme ho pečí­cím papírem, který potřeme sádlem. Bramborovou hmotu nalije­me do výšky l cm a pečeme na dně trouby při 180 °C 15-20 minut. Když okraje zrůžoví, toč pomažeme sádlem, obrátíme a dopečeme. Upečený a vychladlý toč nakrájíme na čtverce a omastíme máslem.

Podáváme se zeleninou nebo kysaným mlékem (pivem).

 

Brambory na kyselo

800 g brambor • 1 cibule • 50 g másla • 5 kuliček nového koření • menší bobkový list • špetka tymiánu • 2 hřebíčky ocet • 1 1/2 lžíce hladké mouky • sůl

Oloupané brambory vaříme v osolené vodě s cibulí pokrájenou na nudličky, upražíme mouku a rozmícháme ji s máslem. Koření povaříme v menším množství okyselené vody a scedíme. Jíšku a od­var z koření přidáme k bramborám a společně vše vaříme doměkka. Podáváme jako samostatný pokrm se sladkým nebo kysaným mlékem.

 

Zapečené brambory po staročesku

1 kg brambor • 500 g kysaného zelí • 200 g anglické slaniny • 1 cibule • sůl • kmín • mléko • olej

Oloupané brambory uvaříme, scedíme a rozmačkáme. Přidáme teplé mléko a vytvoříme hustší kaši. Na opečenou slaninu přidá­me cibuli a mírně ji osmahneme. Vložíme kysané zelí, kmín a po­dusíme. Do vymaštěné zapékací mísy urovnáme polovinu bram­borové kaše a na ni rozprostřeme dušené zelí. To pokryjeme druhou polovinou kaše. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Zdo­bíme dozlatova osmaženou cibulkou.

 

 

 Recepty jsou z knihy Chodská kuchyně autora Jaroslava Vašáka, kterou vydalo nakladatelství Euromedia Group k. s. Ikar

 

Fotogalerie

ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ