Zahrada

KANDOVANÉ FIALKY s moučkovým cukrem

Vlastnoručně vyrobené kandované fialky jsou něco extra jemného a jejich výroba je zcela jednoduchá.

Materiál na 30 květů        

 

30 květů violek vonných neboli fialek

1 lžička prášku arabská guma

4 lžičky vody

250 g moučkového cukru

 

Zvláštní pomůcky

• malá sklenice se závitem nebo dóza

• pečicí papír

• jemný štětec na malování

 

Doba přípravy

• 20 minut

• sušení minimálně3 dny

 

 Jak na to

1. Natrhejte fialky, rozložte je na velký talíř a chvíli počkejte, aby měl hmyz, který by mohl žít v květech, čas vylézt ven.

2. Smíchejte ve sklenici od marmelády vodu a prášek arabská guma, zašroubujte víčko a pořádně sklenicí zatřeste, až se vytvoří hustá emulze.

3. Berte postupně do rukou jednotlivé květy fialek a štětečkem na ně vždy naneste jemnou vrstvu emulze z prášku arabská guma. Potřené květy položte na pečicí papír a posypte je cukrem. Postupně takto zpracujte všechny květy.

4. Květy nechte několik dní sušit na vzduchu, až budou úplně proschlé. Uchovávejte ve vzduchotěsně uzavíratelné dózenebo ve sklenici se závitem.

 

 

Dobrá rada

Květy nepotírejte příliš tlustou vrstvou roztoku z prášku arabská guma, jinak se cukr rychle rozmočí a bude skapávat. Pokud přece jen nanesete emulze příliš, jednoduše přisypte ještě trochu cukru.

 

 

Jedlé květy

Tímto způsobem můžete kandovat i jiné jedlé květy, například růže, pampelišky, sedmikrásky apod. Masitější květy byste měli po posypání cukrem nechat sušit asi 5 hodin v troubě při teplotě 70 °C.

Návod jsme vybrali z knihy Dárky z přírody, kterou vydalo nakladatelství GRADA. Publikace přináší přes šedesát návodů, jak v každé roční době vytvořit z přírodních materiálů milý dárek pro potěšení vašich blízkých.

 

Fotogalerie

ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ