Zahrada

Na klouby je kostival

Kostival

 

Konec října a začátek listopadu je správná doba na vyrýpnutí léčivého kořene kostivalu. Nejlépe se ze země vyryje pomocí vidlí. Tato rostlina má síť kořenů a i když jich část odeberete, vůbec jí to neublíží, poroste dál. Kostival lékařský je velký pomocník proti bolení kloubů, zad, nataženým a namoženým svalům, při zlomeninách, naraženinách a zánětech. Z kořene si velice snadno připravíte mast a tinkturu, obojí poslouží k namazání bolavých míst. Pokud si kořen usušíte a pak rozemelete na prášek, můžete si připravovat kašovité obklady. V misce smícháte kostivalový prášek s trochou vody, přidáte pár kapek slunečnicového oleje, nanesete na hadřík a ještě teplé dáte na postižené místo a zabalíte.

 

kořen kostivalu

 

Mast z kostivalového kořene

Potřebujete: 250 g vyškvařeného sádla, hrst opraných, oškrabaných a nastrouhaných kořenů

Sádlo společně s nastrouhaným kořenem dejte na pánvičku a mírně smažte 10 minut. Nechejte vystydnout a odležet přes noc, pak opět zahřejte, sceďte přes plátno, trochu vymačkejte. Plňte do kalíšků a po zchladnutí nalepte na kalíšek popisku a uložte v lednici. Tímto způsobem si můžete připravit mast i z jiných bylinek, třeba z měsíčku, heřmánku nebo z řepíku. Vždy dejte na čtvrt kila sádla hrst bylin. Sádlo použijte kvalitní a čerstvé.

 

Tinktura

Do sklenice se šroubovacím víčkem naskládejte oškrábané, nadrobno nakrájené kořeny kostivalu a zalijte žitnou nebo slivovicí. Postavte na slunné okno nebo jinam do tepla. Po čtrnácti dnech slijte a používejte na potírání kloubů a svalů.

Ketty

Autorka receptu se kromě vaření věnuje i tvorbě keramických dekorací.



Fotogalerie

ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ