Zahrada

Slané koláče

Slaný koláč se špenátem, pórkem a sýrem

 

PRO 6 OSOB   480 KALORIÍ NA PORCI

30 g máslo

175 g pórku, očištěného a nakrájeného na tenké plátky

250 g špenátových listů, nahrubo nakrájených

2 vejce, prošlehaná

po 150 ml smetany ke šlehání a mléka, nebo 300 ml mléka

90 g sýra Gruyére, nastrouhaného

sůl a černý pepř

 

KŘEHKÉ TĚSTO

175 g hladké mouky

90 g másla

asi 2 lžíce studené vody

otevírací vroubkovaná koláčová forma o průměru 20 cm

suché fazole na zatížení

 

1 Připravte těsto: Mouku vsypte do mísy a prsty do ní vetřete máslo. Přidejte tolik vody, aby vzniklo měkké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut do chladničky.

 

2 Křehké těsto vyválejte a vyložte jím formu, pak těsto propíchejte vidličkou.

 

3 Na těsto dejte kolečko alobalu nebo papíru na pečení, posypte suchými fazolemi (nebo rýží či drobnými těstovinami). Formu postavte na nahřály plech a pečte v troubě předehřáté na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C, plyn stupeň 7) 15-20 minut, na posledních 10 minut sejměte papír se zátěží.

 

4 Mezitím si připravte náplň: Máslo rozehřejte v pánvi, přidejte pórek a na vysokém plameni smažte asi 5 minut, až začne zlátnout. Přidejte špenát o nechtě ho asi 2 minuty závadnou!. Náplň přesuňte do korpusu.

 

5 Ve džbánku promíchejte vejce, mléko, smetanu a sýr, osolte a opepřete a vlijte na náplň.

 

6 Teplotu trouby snižte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C, plyn stupeň 4) a koláč pečte asi 30 minut, až bude zlatý a pevný. Podávejte teplý nebo studený.

 

 

Slaný koláč se špenátem, pórkem a sýrem

 

PRO 6 OSOB   480 KALORIÍ NA PORCI

30 g máslo

175 g pórku, očištěného a nakrájeného na tenké plátky

250 g špenátových listů, nahrubo nakrájených

2 vejce, prošlehaná

po 150 ml smetany ke šlehání a mléka, nebo 300 ml mléka

90 g sýra Gruyére, nastrouhaného

sůl a černý pepř

 

KŘEHKÉ TĚSTO

175 g hladké mouky

90 g másla

asi 2 lžíce studené vody

otevírací vroubkovaná koláčová forma o průměru 20 cm

suché fazole na zatížení

 

1 Připravte těsto: Mouku vsypte do mísy a prsty do

 ní vetřete máslo. Přidejte tolik vody, aby vzniklo měkké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut do chladničky.

 

2 Křehké těsto vyválejte a vyložte jím formu, pak těsto propíchejte vidličkou.

 

3 Na těsto dejte kolečko alobalu nebo papíru na pečení, posypte suchými fazolemi (nebo rýží či drobnými těstovinami). Formu postavte na nahřály plech a pečte v troubě předehřáté na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C, plyn stupeň 7) 15-20 minut, na posledních 10 minut sejměte papír se zátěží.

 

4 Mezitím si připravte náplň: Máslo rozehřejte v pánvi, přidejte pórek a na vysokém plameni smažte asi 5 minut, až začne zlátnout. Přidejte špenát o nechtě ho asi 2 minuty závadnou!. Náplň přesuňte do korpusu.

 

5 Ve džbánku promíchejte vejce, mléko, smetanu a sýr, osolte a opepřete a vlijte na náplň.

 

6 Teplotu trouby snižte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C, plyn stupeň 4) a koláč pečte asi 30 minut, až bude zlatý a pevný. Podávejte teplý nebo studený.

 

Ukázky jsme vybrali z obsáhlé kuchařky Škola vaření pro celou rodinu, která přináší přes tisícovku oblíbených receptů od polévek přes hlavní jídla, ryby a plody moře, vejce a sýry, drůbež a zvěřinu, masová i vegetariánská jídla, těstoviny, rýže, zelenina a saláty, kynuté pečivo, dorty, koláče a horké dezerty, chlazené dezerty, moučníky a čajové pečivo. Vydalo nakladatelství Euromedia Group k. s. – Ikar. 

Fotogalerie

ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ