Zahrada

Vaří šéfkuchař Jaroslav Sapík

Z knihy Česko na talíři jsme vybrali několik receptů krajových specialit, které vařil ve stejnojmenném televizním pořadu šéfkuchař Jaroslav Sapík. Jedná se o samé polévka, tak snad vás během zimních mrazivých dnů zahřejí. 

 

Přesnídávková fazolová polévka

400 g bílých velkých fazolí, 2 velké cibule, 2 lžíce sádla, 2 stroužky česneku, hladká mouka na zaprášení, 1 l vývaru z uzeného masa, 1 kg uzených žebírek nebo uzené koleno, sůl, majoránka na dochucení

Nejdříve si připravíme základ na polévku. Na sádle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou a zalijeme vývarem, v němž jsme si už předvařili uzené maso. Promícháme, osolíme, opepříme (se solí opatrně, uzené už bývá slané dost). Přidáme česnek pokrájený na plátky, vrátíme předvařené uzené a vaříme doměkka.

Bílé fazole, přebrané, oprané a předem namočené, uvaříme doměkka. Pokud pospícháme, je možné uvařit je v polévkovém základu spolu s masem. Lepší je ale vařit je zvlášť, dosáhneme tak lepší chuti.

Uvařené maso obereme od kostí, nakrájíme je na menší kousky a vrátíme do polévky. Přilijeme vařené fazole i s vývarem, přivedeme k varu, přidáme majoránku a dochutíme. Podáváme s pečivem. Takto připravenou polévku pak ještě můžeme zjemnit například sladkou smetanou.

 

Černohorská cibulačka

100 g másla, 400 g cibule, 2 lžíce dětské krupičky, 2 stroužky česneku, 1 l vepřového nebo uzeného vývaru, 1 snítka šafránu, 150 g pivního sýra, 100 ml černého piva, sůl

Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky a na másle je necháme zesklovatět. Zasypeme lehce krupičkou a promícháme. Zalijeme vývarem a velmi jemně okořeníme šafránem.

Do polévky nalijeme pivo a přidáme sýr nakrájený na kostičky. Podle chuti dosolíme, ale pozor – sýr je dost slaný. Podáváme s chlebem.

 

Karotkový krém

4 větší mrkve, 2 větší brambory, 40 g másla, 1 menší cibule, 1 l zeleninového vývaru, 250 ml plnotučného mléka nebo smetany ke šlehání, 1 zakysaná smetana, černý sezam na posypání

Na domácí pesto: libeček nebo hladkolistá petrželka, 2 lžíce olivového oleje, sůl na dochucení

V hrnci rozehřejeme máslo. Necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli a pak ji zalijeme vroucím vývarem. Přidáme na kousky pokrájenou mrkev a brambory, osolíme a vaříme, až mrkev i brambory změknou. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem, zjemníme máslem a smetanou či mlékem. Dochutíme a podáváme ozdobené lžičkou zakysané smetany, pestem a posypané černým sezamem.

 

Fotogalerie

ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ