Zahrada

Z krajových specialit valašské kuchyně

Na Valašsku leží například Valašské Klobouky, Vizovice, Vsetín, Valašské Meziříčí nebo třeba Rožnov pod Radhoštěm. Oblast dostala jméno podle pastevců ovcí – valachů, kteří v karpatských horách dokázali přežít i v nepříznivých podmínkách. Nové zakládané osady byly vklíněny do úzkých údolí horního toku Bečvy a do údolí potoků. Souběžně se zakládáním podhorských obcí docházelo k tzv. pasekářské kolonizaci, k mýcení a osídlování pasek vysoko v horách. Základní význam pro výživu měly na Valašsku obilniny, pohanka, později brambory, dále luštěniny. Důležitý byl chov ovcí, koz, hovězího dobytka. Jedli se hodně brambory, zelné polévky, mléčné výrobky. Prostí lidé vařívali výhradně z domácích surovin. Jídla byla velmi jednoduchá.

 

Bačova pomazánka

300 g ovčího sýra, 1 jemně nakrájená cibule, 1 stroužek rozmačkaného česneku, 1 kyselá, na kostičky nakrájená okurka, 3 lžičky sladké papriky, 1 lžíce kaparů, 4 rozetřená sardelová očka, 1 lžíce másla

Vše dáme do mísy a řádně promícháme. Poté opečeme chléb nebo veku a pomazánku natřeme na ještě teplé toasty.

 

Bílá valašská kyselica

1 l mléka, 50 g hladké mouky, lžička soli, bobkový list, 500 g kyselého zelí, několik brambor, kmín, mletý pepř

Několik oloupaných brambor pokrájíme a uvaříme v osolené vodě okořeněné kmínem. Brambory vybereme a v téže vodě dusíme zelí s rozdrceným bobkovým listem a mletým pepřem. Mouku rozkvedláme v mléce, za stálého míchání ji svaříme do zhoustnutí, přidáme brambory, kyselé zelí a podle chuti dosolíme.

 

Štědračka

100 g hrachu, 50 g sušených švestek, 50 g sušených hrušek, 2 hrsti sušených hub, sůl, 150 ml vývaru z kostí, lžíce sádla

Hrách namočíme přes noc do studené vody a druhý den ho doměkka uvaříme ve vývaru z kostí spolu se švestkami a hruškami. Polévku procedíme a přísady do ní prostřeme přes síto. Osolíme ji a dochutíme nadrobno nakrájenými a na másle dušenými houbami.

 

Babucha

1 kg syrových brambor, 2 cibule, 2 vejce, sůl, sádlo, 1 lžíce hladké mouky

Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle. Na troše sádla zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli, vlijeme do nastrouhaných brambor, osolíme, přidáme vejce, mouku a pořádně zamícháme. Plech s vyššími okraji vymažeme polotuhým máslem, vlijeme na něj směs a pečeme asi 40 minut (až začnou hnědnout okraje). Horké potřeme syrovým máslem, nakrájíme na kostky a podáváme jako samostatný pokrm.

 

Vsetínský rendlík

1 kg skopové kýty, 100 g oleje, 2 sterilované okurky, 1 cibule, malá sklenka leča, 4 feferonky, lžička hladké mouky, stroužek česneku, mletý pepř, sůl

Skopovou kýtu nakrájíme na širší nudle, osolíme, opepříme, přidáme rozetřený česnek a promícháme. Necháme 2 hodiny odležet. Pak maso na rozpáleném oleji zvolna opečeme, přidáme na nudličky nakrájené okurky, lečo, na kolečka nakrájenou cibuli a sekané feferonky. Podusíme, podle potřeby zahustíme moukou a dochutíme. Podáváme s chlebem.

 

Kontrabáš (z Novojičínska)

200 g pohanky, 300 g brambor, 200 g klobásy, 50 g tuku, 3 stroužky česneku, 1 cibule, sůl

V osolené vodě uvaříme zvlášť na kostičky nakrájené brambory a zvlášť pohanku. Klobásy pokrájíme na kolečka a opečeme na tuku. Cibuli nastrouháme nebo jemně nakrájíme, česnek utřeme. Všechny přísady promícháme, podle chuti dosolíme a ve vymaštěném pekáčku nebo remosce zapečeme.

 

Bačovský závin

500 g brambor, 150 g hladké mouky, 2 vejce, 200 g klobásy, 100 g eidamu, sůl, tuk na vymazání pekáče

 Uvařené brambory nastrouháme a vypracujeme těsto. Vyválíme plát a zavineme do něj klobásy. Do těsta dáme jen jedno vejce. Zbylé vejce rozšleháme, potřeme jím závin, který vložíme na vymazaný pekáč a upečeme. Před dokončením závin znovu potřeme vejcem, posypeme nastrouhaným sýrem a ještě chvíli zapečeme. Podáváme se zelím.

 

Zaváté švestky

Kompotované švestky, ořechová jádra, 3 bílky, 50 g moučkového cukru, 100 g krystalového cukru

Z kompotovaných švestek vyloupeme pecky a místo nich vložíme čtvrt ořechového jádra. Z bílků a krystalového cukru ušleháme tuhý sníh, do kterého vmícháme cukr moučkový. Pak vymastíme pekáček, naklademe na dno jednu třetinu sněhu a na něj naskládáme švestky. Dále navrstvíme druhou třetinu sněhu. Povrch posypeme posekanými ořechy, vložíme do mírně vyhřáté trouby a pečeme dozlatova. Hotový moučník pokapeme šťávou ze švestek.

Recepty jsme vybrali z publikace Valašské speciality autora Jaroslava Vašáka, kterou vydala Euromedia Group k. s. – Ikar

Fotogalerie

ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ