Zahrada

Zázvor v medu

Předpokládám, že málokdo z nás se v zimě obejde bez horkého zázvorového čaje. Mě a celou mou rodinu věrně chrání před nachlazením. Směs na zá­zvorový čaj je nutná součást dobře vybavené lékárničky. Nemá vedlejší účinky ani kontraindikace. Vaši přátelé nebo maminka ocení, že mají vše v jedné skleničce krásně pokrájené a připravené. Stačí zalít horkou vodou a zachumlat se do peřin!

 

 

 

Recept na 4 skleničky o objemu 300 ml:

Suroviny:

500 g zázvoru, 2 chemicky neošetřené citronky, 2 chemicky neošetřené limetky, 1 kg kvalitního medu


 Zázvor pečlivě omyjte, oloupejte a naškrábejte škrabkou na dlou­hé tenké proužky. Usušte v sušičce na ovoce nebo v horkovzdušné troubě na­stavené na 50 °C. Plátky zázvoru by měly proschnout, ale neměly by se ješ­tě lámat.

Z limetky i citronu odřízněte kůru a očistěte ji od bílé dužiny, nakrájejte ji na teninké nudličky, můžete usušit třeba jen na topení nebo u kamen roz­loženou na pečicím papíře. Z oloupaného citronu a limetky nakrájejte úzké půl­měsíčky, usušte v troubě nebo sušičce.

Usušené suroviny navrstvěte do zavařovacích sklenic o objemu 300 ml a za­lijte kvalitním medem. Odležení tento­krát není na škodu.

 

Balení:

Budete potřebovat:

Pěkné zavařovací skleničky, prýmek s bambulkami, červenobílou kostičkovanou stuhu, nůžky

 

Kolem víčka sklenice uvažte prýmek s bambulkami. Sklenici převažte kostkovanou stuhou.

 

Recept jsme vybrali z knihy Denisy Bartošové Láska prochází kuchyní a podtitulem Uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

O knize informujeme v části Literatura

 

Fotogalerie

ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ